Microscopic


4343.jpg 

Iubirea traieste din amanunte si procedeaza microscopic. Instinctul, in schimb, e macroscopic, se declanseaza in fata ansamblurilor. S-ar zice ca ambele actioneaza de la doua distante diferite. Frumusetea care atrage coincide rareori cu frumusetea care provoaca indragostirea. Daca indiferentul si indragostitul ar putea compara ceea ce constituie pentru amandoi frumusetea, farmecul uneia si aceleiasi femei, ar fi surprinsi de incongruenta sa. Indiferentul ar gasi frumusetea in liniile mari ale fetei si ale figurii – ceea ce, intr-adevar obisnuieste a se numi frumusete. pentru indragostit marile linii, arhitectura persoanei iubite pe care o percepi de la distanta, s-au si sters. Indragostitul va da numele de frumusete unor mici trasaturi izolate, departate unele de altele : culoare pupilei, comisura buzelor, timbrul vocii…

Cand isi analizeaza sentimentul si-i percepe traiectoria care merge din interiorul lui pana la fiinta iubita, observa ca firul iubirii se innoada in acele caracteristici marunte si din ele se alimenteaza permanent. Pentru ca iubirea se hraneste continuu, se patrunde de cauza si ratiunea dragostei contempland in chip real sau imaginar farmecele fiintei iubite.

Gratia expresiva a unui anumit mod de a fi, nu corectitudinea sau desavarsirea plastica, este, dupa mine, obiectul care provoaca efectiv iubirea. Si viceversa : cand subiectul, in locul unei iubiri adevarate, se pomeneste aruncat intr-o falsa ambalare – din amor propriu, din curiozitate, din orbire momentana- surda incompatibilitate pe care o simte in fond cu anumite detalii ale celeilalte persoane e un semn ca nu iubeste. In schimb, incorectitudinea sau imperfectiunea figurii din punctul de vedere al frumusetii pure nu stau in calea iubirii.

[Studii despre iubire – Jose Ortega Y Gasset]

Reclame

0 Responses to “Microscopic”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Ce bine ne-am înţelege dacă n-ar fi cuvintele. Ar trebui să vorbim de-a curmezişul.

(Eugen Ionescu)

Un gând de ieri, de azi

O carte, odata scrisa,/ Nu produce imunitate la scris./ Te vei imbolnavi de microbul/ Cartii urmatoare./ Si tot asa.../ Ca o vesnica stare de gripa,/ Cu un milion de radacini/ De microbi/ (Marin Sorescu)

Contact

trestie_trestie [at] yahoo [dot] com

Abonare RSS

Subscribe to RSS Feed
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: