Oameni universuri inchise


Aceeasi faptura, aceeasi esenta. Oamenii sunt imaginar fapturi ale lui Dumnezeu si totusi ei se deosebesc atat de mult. Chiar acela pe care il socotim asemanator noua, frate sau prieten, nu ne poate sti pana in cele mai tainuite cute ale sufletului si nici nu poate intelege deplin durerea noastra. Omul pe care il socotesti cel mai apropiat nu-ti intelege graiul tocmai cand el rosteste focul incercarilor, tocmai atunci cand ai mai mare nevoie de ajutor. Tu ii marturisesti ca te doboara suferinta, iar el te imbarbateaza cu glume usoare.

Omul pentru om e marea necunoscuta; omul si destinul sau apartin reciproc fara putinta de trecere in alta sfera de existenta. Cele mai adanci, mai proprii si mai autentice experiente interioare raman pentru altii in intregime si definitiv necunoscute; pe de-o parte, ca nu pot fi exprimate, iar pe de alta, pentru ca cel de langa noi, chiar fratele bun, nu poate merge in depasirea de sine pana la identificarea cu fiinta si destinul altuia.

Neputinta de patrundere in fiinta celuilalt, neintelegerea intre om si om face ca fiecare dintre noi sa traiasca intocmai ca intr-un univers inchis. Aici sta un izvor al dramei omenesti, un izvor neincetat de suferinta.

Zadarnic asteptam sa cada o raza de lumina din ochii celor cu care convietuim, zadarnic asteptam pentru ca fiecare din ei duc poveri fara de numar, inchisi in orizontul lor.

O reparatie a sortii tragice a omului o aduce dragostea, dragostea care face necuprinsul cuprins. Omul poate invinge pe calea ei drumul aspru si trist al singuratatii, poate atinge pajistile luminii si contemplatiei, poate culege florile rare ale dumnezeirii deschizand fiintei noastre tot ceea ce pana acum nu-i era dat sa cuprinda.

Omul se naste si traieste laolalta cu semenii sai, dar creste si se mantuieste dincolo de obsteasca vietuire, in transcedenta.

(Andre Plesu)

Reclame

0 Responses to “Oameni universuri inchise”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Ce bine ne-am înţelege dacă n-ar fi cuvintele. Ar trebui să vorbim de-a curmezişul.

(Eugen Ionescu)

Un gând de ieri, de azi

O carte, odata scrisa,/ Nu produce imunitate la scris./ Te vei imbolnavi de microbul/ Cartii urmatoare./ Si tot asa.../ Ca o vesnica stare de gripa,/ Cu un milion de radacini/ De microbi/ (Marin Sorescu)

Contact

trestie_trestie [at] yahoo [dot] com

Abonare RSS

Subscribe to RSS Feed
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: