despre demnitate


7134kertesz.jpg 

Rationalitatea, care este insasi sanatatea profunda a spiritului cu toate puterile lui, se verifica cel mai bine in judecata de sine a individului. Dreapta judecata este, prin definitie, incompatibila cu manifestarea falsei constiinte. Ea poate avea diferite forme, care sunt variante ale neimpacarii cu sine: trufia, care este o elefantiaza a sinelui si este cu totul altceva decat mandria aproape impersonala si abstracta de a fi ceea ce esti: este dorinta de a fi mai mult decat esti, mintindu-te inainte de toate pe tine insuti; smerenia bolnava, martora a unei constiinte impure, o varianta a careia este aceea care se bate cu pumnii in piept strigand „Vai mie, pacatosului” pentru excesele sau nevredniciile sale de ieri si o face doar ca sa-si usureze constiinta printr-un simulacru retoric de penitenta si pentru a putea, mai usuratic si mai voios, sa recidiveze; mila de sine, care este, si ea, un sentiment intemeiat pe o autoevaluare gresita – omul care i se lasa prada se socoteste victima, un persecutat de soarta si de oameni, un nedreptatit, prin raportare la calitatile sau intentiile sale; cu alte cuvinte, se demite de la responsabilitatea actelor sale si de la asumarea, cu seninatate si demnitate, a fiintei sale; foarte adesea acest om induiosat de sine este un resentimentar, iar in vaicareala lui este aproape intotdeauna o unda de venin.

Toate aceste sunt formele cele mai respingatoare ale indignitatii.

Decenta, gandita nu ca un conformism la norma general acceptata, ci ca respect de altii si de sine, in calitate de oameni prezumtiv inzestrati cu demnitate. Fara respect de sine nu exista adevarat respect de altii, ci numai o timorare obedienta si instabila si ca respectul de sine (care nu are de-a face cu admiratia de sine sau cu autoindulgenta) genereaza nemijlocit respectul de altii. Iar fara temeiul respectului mutual nu exista deplinatate a demnitatii individuale.

Iar decenta, ca respect al demnitatii umane, se manifesta prin politete, adica prin tot ceea ce instituie o distanta convenabila in relatiile dintre oameni si evita atat „punerea sufletului pe masa”, cat si familiaritatea labartata. Politetea – conceputa ca dreapta masura intre excesul de intimitate, care degenereaza de obicei in grosolanie, si excesul de distantare sau de rezerva, care poate jigni mai rau decat o grosolanie. Demnitatea umana este in primejdie ori de cate ori se transgreseaza ceea ce englezii numesc privacy, zona inatacabila care apara individualitatea de ingerinte inoportune, indecente si promiscue si ii ingaduie sa respire aerul intaritor al singuratatii.

Daca in numele legii liber alese de noi, acceptam autoritatea cuiva, a lasa pe altul sa hotarasca cum vrea in locul tau este inacceptabil, in limitele existentei noastre de aici si de acum si din persectiva demnitatii, aceasta este damnarea. Garantia ultima a demnitatii este disponibilitatea individului pe deplin autonom ca, intre indignitate si moarte sa aleaga moartea. Nu trebuie sa fim prea lacomi de viata, nici sa ne temem pentru ea mai mult decat valoarea ei reala sub specie dignitatis.

Reclame

3 Responses to “despre demnitate”


 1. 1 madalin noiembrie 20, 2009 la 1:42 pm

  Excelent, rezonez cu cele spuse mai sus!

 2. 2 law suit funding iunie 18, 2014 la 10:04 pm

  If you have had possibly a DePuy hip implant or
  replacement systems have been overlooked by industry critics.
  A pre settlement lawsuit funding reviews funding will be paid back.

  So, if issues arise, they would if they really have value,
  for their own. As part of the labor boy-orator
  on the good work. Factoring brokers, hence you don t know how they prove their physical injuries and
  need pre-settlement lawsuit funding are definitely outweighed by the
  poor quality of life places. Legal-Bay’s lawsuit funding loans program, log onto: http://lawsuitssettlementfunding.

 3. 3 หนังโป๊ญี่ปุ่น ianuarie 20, 2018 la 7:07 pm

  Fantastic items from you, man. I have take into account your
  stuff prior to and you’re simply extremely great.

  I actually like what you’ve acquired right here, certainly like what you’re stating and the way in which
  during which you assert it. You’re making it enjoyable and
  you still care for to stay it wise. I can’t wait to learn much
  more from you. That is actually a great website.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Ce bine ne-am înţelege dacă n-ar fi cuvintele. Ar trebui să vorbim de-a curmezişul.

(Eugen Ionescu)

Un gând de ieri, de azi

O carte, odata scrisa,/ Nu produce imunitate la scris./ Te vei imbolnavi de microbul/ Cartii urmatoare./ Si tot asa.../ Ca o vesnica stare de gripa,/ Cu un milion de radacini/ De microbi/ (Marin Sorescu)

Contact

trestie_trestie [at] yahoo [dot] com

Abonare RSS

Subscribe to RSS Feed
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: