Fericit poporul român


            Pentru câte nenorociri s-au abătut şi se abat constant asupra poporului nostru trebuie să recunoaştem că este în el stofă de popor fericit. Ce alt popor s-a resemnat atît de uşor, atît de voios parcă?

            Am văzut ceva din splendida alcătuire morală a acestei colectivităţi româneşti zilele trecute, cînd era vorba să se prăbuşească guvernul Tătărescu. Oameni cari nu avuseseră niciodată un cuvînt bun pentru guvernul acesta, cari se declarau chiar că ar fi o fericire pentru ţară să avem o schimbare de guvern s-au simţit brusc cuprinşi de îngrijorare când au văzut că gândul lor se îndeplineşte. Şi apoi, când au aflat că guvernul Tătărescu rămâne – ce uşurare pe inimele lor!

            Hotărât, poporul acesta nu va face niciodată o revoluţie. Vor fi fost revoluţii în trecutul neamului nostru, dar oamenii de azi n-au stofă de răzvrătitori. Cu atât mai bine. Vom trăi mai departe fericiţi, în ciuda oricăror dezastre mari şi mărunte.

            Nu e aceasta cea mai bună condiţie de trai a unui popor? Fericit poporul român care se mulţumeşte cu un guvern, oricât de şubred, numai să nu se facă o schimbare de regim. Fericit popor român care va fi în stare să accepte, fără prea multe proteste, chiar un nou guvern naţional-ţărănesc. În astfel de condiţii, cine se mai poate îndoi de vitalitatea neamului nostru?

            Este, desigur, ceva bun şi trainic în noi, iar conştiinţa acestor înzestrări ne face nepăsători faţă de ziua de azi. Avem curiozităţi, dar nu ne stăpânesc nelinişti grave. Există popoare mai mici care răstoarnă lumea pentru câte un fleac.Noi, însă, nu răsturnăm nici măcar guvernele, cad singure, după cum au venit singure.

            În fond, ţara asta are poate un rost mai mare decât acela de a se ocupa de guvernanţii ei trecători. Ce admirabil lucru că ea rămâne în picioare fără ajutorul nimănui, dar al nimănui!

 (CONSTANTIN  NOICA – articol Tipărit în ’’Credinţa’’, 6 octombrie 1934)

Reclame

1 Response to “Fericit poporul român”


  1. 1 norisor iunie 10, 2007 la 11:59 pm

    pe tine nu te sperie faptul ca nu s-a schimbat nimic de atata timp? ca aveam aceleasi „obiceiuri” caragialiane: sa se revizuiasca, primesc…?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Ce bine ne-am înţelege dacă n-ar fi cuvintele. Ar trebui să vorbim de-a curmezişul.

(Eugen Ionescu)

Un gând de ieri, de azi

O carte, odata scrisa,/ Nu produce imunitate la scris./ Te vei imbolnavi de microbul/ Cartii urmatoare./ Si tot asa.../ Ca o vesnica stare de gripa,/ Cu un milion de radacini/ De microbi/ (Marin Sorescu)

Contact

trestie_trestie [at] yahoo [dot] com

Abonare RSS

Subscribe to RSS Feed
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: