rânduiala


„Toate lucrurile se fac aşa cum e legea lor; nu noi hotărâm să înflorească merii o dată pe an. De ce nu înfloresc de mai multe ori şi să dea rod de mai multe ori? E undeva o conducere şi o ştiinţă, da’ noi nu ştim; numa o vedem. Omu’ le vede toate cum se desprind, se bucură sau le foloseşte, da’ putere n-are; puterea vine de altundeva. Toate lucrurile merg în legea lor; numa’ omu’ să-şi dea sama’.”

„Lucrurile sunt laolaltă, da’ nu aşa, nemişcate. Toate să ţin lanţ, aşa una de alta, da’ nu-i numa’ atât. Aşa le înţelegem şi noi, cei proşti; cum putem. Lucrurile merg numa’ aşa de-o părere în şir, da’ ele mai vin şi-n altă formă: se pătrund toate unele pe altele. Asta e greu de prins, că vezi, nu-i numa’ aşa, de aici până aici.”

„Tot ce se întâmplă e aşa după o rânduială. Lumea nu merge bine şi oamenii au necaz pentru că mulţi nu-şi dau seama ce fac. Lumea noastră are o rânduială; toate se fac aşa după o hotărâre, după o putere.”

„După ploaie iese un curcubeu; e cu un cap în apă şi cu celălalt în altă apă. Curcubeu’ e şi el un semn, da’ el nu iese aşa, când îi vine; iese că are şi el un rost de-l împlineşte. Numa’ vezi că nu e în puterea noastră să ştim tot, nu-i omeneşte.”

(Ernest Bernea – Spaţiu, timp şi cauzalitate la poporul român)

Reclame

3 Responses to “rânduiala”


 1. 1 Ilie Catrinoiu august 21, 2007 la 3:29 pm

  Taranul roman stie mai multe decat un biolog sau fizician pentru ca pentru el fenomenul nu inseamna esenta, ci manifestarea esentei, adica fenomenul este opusul esentei. Asta doar taranul stie cel mai bine. Mi-a spus Silviu cate ceva despre Ernest Bernea – Spatiu, timp si cauzalitate la poporul roman cand ne-am intalnit in Costinesti. trebuie s-o citesc si eu. :-)

 2. 2 Ilie Catrinoiu august 21, 2007 la 3:41 pm

  „Fenomenul nu este esenta, ci opusul esentei. Cand vorbesc, gandul si sensul reprezinta esenta, iar cuvantul, fenomenul.” – Soren Kierkegaard, „Despre conceptul de ironie cu permanenta referire la Socrate.”

 3. 3 trestie august 23, 2007 la 10:23 am

  ai dreptate. multumesc pentru citat.
  ce am inteles eu din carte si nu puteam sa pricep inainte este modul in care isi explica taranul roman lumea din jur. simplitatea si usurinta cu care el intelege fenomenele si legaturile dintre ele. pentru taranul roman cauza tuturor lucrurilor vine de la Dumnezeu. omul este doar un instrument. cum vei gasi in carte – „depozitar al unor puteri spirituale”.
  pentru el Dumnezeu este o certitudine chiar daca aceasta ar parea o contradictie fiindca vorbim de latura spirituala, iar pe aceasta cu greu ne-o putem imagina ca fiind obiectiva, incontestabila.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Ce bine ne-am înţelege dacă n-ar fi cuvintele. Ar trebui să vorbim de-a curmezişul.

(Eugen Ionescu)

Un gând de ieri, de azi

O carte, odata scrisa,/ Nu produce imunitate la scris./ Te vei imbolnavi de microbul/ Cartii urmatoare./ Si tot asa.../ Ca o vesnica stare de gripa,/ Cu un milion de radacini/ De microbi/ (Marin Sorescu)

Contact

trestie_trestie [at] yahoo [dot] com

Abonare RSS

Subscribe to RSS Feed
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: