despre iubire


        Iubirea omeneasca este o carte despre iubire. Despre iubirea omeneasca. Si despre cum trebuie sa invatam sa iubim. „Sa iubim pur si simplu.” Fiindca “Atunci ar fi de neconceput sa strivesti cu o lovitura de cizma clavicula unei femei cazute la pamant…”. Este o carte despre fericirea unui copil care isi ascundea nasul in adancitura calda a bratului mamei: „S-a ghemuit si si-a ascuns fata acolo unde lumea aceasta incurcata nu exista, in adancitura calda si moale a bratului mamei. Acolo viata se scurgea domol, ca prin somn, leganata de pulsul sangelui, o viata cu totul altfel, fara ranjetul mortilor de pe drumuri, fara minciuna. In caldura blanda a acelui brat domnea o noapte parfumata care il invaluia pe de-a-ntregul, fata, corpul, chiar si nelinistea ce-l stapanea. Deschidea ochii incet, si genele sale mangaiau pielea mamei, iar bratul ei fremata usor la aceasta atingere. Era o fericire simpla si nu avea nevoie de nici o explicatie, ca racoarea care venea dinpre Cuanza, ca vastele razoare de stele de deasupra casei. Elias simtea pe buze cuvinte care aveau sa exprime si bucuria si dragostea pe care obrazul sau le afla in blandetea adanciturii din dreptul cotului mamei…”.

        O carte despre pasari si lagare: „Era plin de pasari cand functiona lagarul. Da, mai ales privighetori… Intr-o zi, pe la sfarsitul anilor ’40, cred, autoritatile au dat ordin sa se taie toti copacii. Si-au dat seama ca primavara, de indata ce pasarile se puneau pe cantat, numarul de evadari crestea. Pe vremea lui Hrusciov, lagarul a fost inchis. Copacii au crescut la loc, pasarile s-au intors…”.

        Despre o batrana si privirea ridicata spre cer, dar fara sa devina povestea unei batrane: „Pe un drum care mai pastra inca aspectul unei ulite desfundate, a observat o femeie foarte batrana care mergea atat de incet, incat parea ca isi potriveste cu grija fiecare pas in broderia alba si fragila a zapezii. Ducea intr-o plasa cateva pachete invelite in hartie groasa, cenusie si o paine acoperita cu un ziar. Ocolind o baltoaca, batrana s-a sprijinit de creanga unui mar iesita in drum. Elias a asimtit brusc, foarte adanc, clipa ce lega mana aceea batrana de scoarta chircita. Femeia s-a oprit si a ridicat capul spre valtoarea ninsorii. A avut impresia ca suradea usor.

        S-a gandit de multe ori la femeia aceea. Intr-o lume in care cei saraci, fatalmente nefericiti, isi duceau lupta de clasa impotriva celor bogati, inevitabil coplesiti de fericire, era greu sa gasesti un loc pentru acea batrana din ziua primei zapezi. Era ea saraca? Desigur. Si chiar mai lipsita de mijloace decat acele „mase populare” din societatile capitaliste care se luptau cu burghezii. dar era oare nefericita? Elias cunostea deja destul de bine viata ruseasca pentru a sti in ce masura aceste destine invizibile puteau fi, intr-un fel cu totul misterios, pline de sens. De altfel, ar fi fost ea fericita daca sacosa i-ar fi  dat pe de laturi de merinde? Daca, in loc sa treaca prin razboaie, epurari si foamete, ar fi dus o existenta linistita si lipsita de griji undeva in Occident?”.

        In definitiv, oare nu orice iubire se poate reduce la o rochie cenusie de lana si mirosul rece al iernii in hainele persoanei iubite… ?

Reclame

1 Response to “despre iubire”


 1. 1 Clara septembrie 29, 2007 la 12:01 am

  Poate off topic… Atazi, Radu Gyr…

  N-ai dezmierda, de n-ai sti sa blestemi,
  Surad numai acei care suspina,
  Azi n-ai iubi, de n-ar fi fost sa gemi,
  De n-ai fi plans, n-ai duce-n ochi lumina.

  Si daca singur rana nu-ti legai,
  Cu mana ta, n-ai unge rani straine.
  N-ai jindui dupa un colt de rai,
  De n-ai purta un strop de iad in tine.

  Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
  Cu fruntea-n pulberea amara,
  Si de re-nvii in cantecul de azi,
  E c-ai murit in plansetul de-aseara.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Ce bine ne-am înţelege dacă n-ar fi cuvintele. Ar trebui să vorbim de-a curmezişul.

(Eugen Ionescu)

Un gând de ieri, de azi

O carte, odata scrisa,/ Nu produce imunitate la scris./ Te vei imbolnavi de microbul/ Cartii urmatoare./ Si tot asa.../ Ca o vesnica stare de gripa,/ Cu un milion de radacini/ De microbi/ (Marin Sorescu)

Contact

trestie_trestie [at] yahoo [dot] com

Abonare RSS

Subscribe to RSS Feed
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: